Čaj si občas dá snad každý z nás. Na rozdíl od kávy, která má přece jen i přes velké množství milovníků, také velké množství svých odpůrců, nějaký druh čaje si jednou za čas vychutná snad každý. Je to i tím, že čaj má hodně druhů a tím pádem si ho můžete vychutnat i v mnoha příchutích. Černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, oolong čaj, ovocné čaje či bylinkové čaje. Také můžete zvolit čaj horký, nebo ledový, který se nejčastěji dělá z ovocných čajů, nebo zeleného a černého čaje.
Jak je to tedy s přípravou čaje? Čaj si můžete připravit mnoha způsoby. Jednou z nich je to, že si zvolíte čaj porcovaný. Porcovaný čaj je tvořen pytlíčky, v kterých je nadrcená čajová směs. Pytlíček se ponoří do horké vody a nechá se vylouhovat pár minut. Plusem je velmi snadná a také rychlá příprava, ovšem někteří tvrdí, že díky tomu, že je časová směs pytlíčcích velmi jemně nadrcená, neuvolní se tolik chutí a aromat.
Další možností, jak si připravit čaj, je pomocí sypaného čaje. Sypaný čaj obsahuje větší kousky čajových listů, případně bylinek a sušených ovocných plodů. Ty se umístí do hrníčku nebo konvičky, zalijí horkou vodou a nechají vylouhovat. Poté se přecedí. Ke snadnější přípravě se používají různé filtry nebo sítka. Jako doplněk pro přípravu vašeho čaje vám mohou posloužit filtry a sítka Darka shop. Sypaný čaj je ze všech druhů čajů pravděpodobně ten nejoblíbenější. I když je jeho příprava složitější než v případě porcovaného čaje, vynahradí vám to bohatá chuť, kterou ze sypaného čaje můžete získat.
V některých zemích je zvykem, že se pro přípravu používají celé byliny nebo čajové listy. Sušené, či čerstvé. Zalijí se vodou a nechají vylouhovat. Poté se přecedí, stejně jako v případě sypaného čaje. Tento způsob přípravy je typický zejména pro asijské země a takový čaj si tam můžete vychutnat třeba včetně tradičního čajového rituálu.